Friday, June 22, 2012

Le Marche de France

Kali terakhir kami ke Alliance Francaise pada awal tahun 2009 di mana Alliance Francaise Kuala Lumpur (AFKL) berbesar hati menganjurkan ‘showcase’ Dewangga Sakti. Ketika itu kami memainkan kira-kira 14 buah lagu terdiri daripada rangkaian lagu-lagu tradisional dan lagu-lagu daripada EP kami yang keluar di tahun sebelumnya. Kemeriahan ketika showcase tersebut masih terasa walaupun penataan teknikalnya amat minima.
Alliance Francaise(http://kl.alliancefrancaise.org.my) adalah sebuah organisasi yang mempromosikan bahasa dan budaya Perancis di seluruh dunia dan ditubuhkan di Paris tanggal 21 Julai 1883. Ia diasaskan oleh saintis Louis Pasteur, diplomat Ferdinand de Lesseps, penulis seperti Jules Verne & Ernest Renan dan penerbit Armand Colin.
Setelah tiga tahun kami tidak ke sana, Sabtu lepas menjadi penampilan terbaru Dewangga Sakti memeriahkan Le Marche de France (atau French Market) di Alliance Francaise. (Nama kami juga sudah berubah di flyers menjadi De Wangga Sakti haha).
Persembahan kali ini tidak dapat dihadiri kesemua ahli. Jadi,kami perlu memaksimakan keupayaan instrument yang ada –violin, gambus dan dua perkusi. Kesudahannya lagu pertama kami hampir sepuluh minit. Lagu yang kami rasakan sesuai dipanggil proses (di dalam proses) yang sentiasa berubah-ubah. Sehinggakan pengacara majlis bertanyakan kami (setelah lima minit kami memainkan lagu tersebut) adakah kami sudah memulakan persembahan kerana beliau ingin mengumumkan nama kami di hadapan khalayak.
Dua lagi kumpulan yang membuat persembahan sebelum kami adalah Ferns dan Arabella.
Sistem bunyi yang baik disediakan oleh Mokhtar daripada I Seek Music Studio.
Terima kasih AFKL dan Mokhtar!

1 comment:

Syamsulfaiz said...

De Wangga Sakti hahaha...maksudnya nama kumpulan Wangga Sakti. Ahh.. rindu dgn suasana pesta kedutaan Perancis.