Saturday, March 12, 2011

Jamming Akbar 5

Kembali ke alma mater sesuatu yang kami raikan. Lebih-lebih lagi jika program santai dianjurkan oleh Dr Iqbal dan Ahmad Ibrahim Kuliyyah of Laws(AIKOL) yang mana dua ahli DS merupakan graduan daripada kuliyyah tersebut.
Walau bagaimana pun, jejaka pulau kesukaan ramai di UIA ,Irwan dan Wahyun tidak dapat hadir kerana komitmen kerja.
Kami terlibat dengan Jamming Akbar sejak kali pertama diadakan pada tahun 2006. Jika tidak salah ingatan, ketika itu kami di dalam persiapan untuk kali pertama ke luar negara iaitu Taiwan, diikuti oleh Jepun dua minggu selepas kembali. Sebagai sejarah juga ,di situ menyaksikan lagu Kembali Menchari yang dimuatkan di dalam EP kami pada tahun 2008 dimainkan buat kali terakhir.
Edisi kali ini adalah untuk kali ke-5 dan dibuat di tempat yang lebih santai, bersebelahan sungai di tepi Dewan CAC dan bangunan baru Azman Hashim.
Majlis dimulakan dengan persembahan Dr Iqbal dan teman-temannya yang terdiri daripada pentadbir dan pelajar UIA. Mereka memainkan sepuluh buat lagu (mungkin dua belas lagu haha) daripada Ramli Sarip, Ebiet, M Nasir, Iwan Fals dan sebuah lagu Deep Purple. Ketika lagu Apokalips dimainkan, Dr Iqbal sudah naik syeikh dan turun ke pentas mengajak penonton menyanyi bersama-sama beliau.
Beliau juga berjenaka mengatakan pelajar kelasnya yang datang akan diberikan markah lebih.
Kemudian penonton dihiburkan oleh IIUM Acoustic band yang dilatih oleh jurulatih mereka Ku Zahir dari Istana Budaya.
Kami bermain selepas itu dengan pilihan beberapa lagu dan diakhiri dengan sebuah lagu blues merapu dinyanyikan secara sumbang dan penuh sukaria bersama Dr Iqbal.
Program tamat hampir jam 12 tengah malam.
Terima kasih kepada Dr Iqbal dan semua AJK yang terlibat.

3 comments:

shishtawook said...

dr iqbal ni reminds us of ustaz jibril lah (the lecturer formerly known as "azazil"). korang kenal tak?

cop! can you do us a favor, can someone tell Raof that a girl would like to dedicate a song to him. tajuk dia SHIVER by coldplay.
yes.
exactly.
thanks :>

Real En. AR said...

terima kasih atas dedikasi tersebut.:)
semoga anda berbahagia hendaknya

Normmm said...

tak bleh bla real AR!!! HAHAHA!