Saturday, March 05, 2011

Ahad yang sibuk

Ahad lepas, dua jemputan dipenuhi. Yang pertama majlis perkahwinan di Bangi yang amat panas. Satunya kerana dibuat di luar rumah kelab,bukan di dalam dewan. Walaupun berbumbung tetapi kipas tidak berada berhampiran dengan kami. Keduanya kerana sambutan yang menggalakkan daripada tuan rumah dan hadirin. Ada satu lagu yang dinyanyikan sebanyak tiga kali. Juga permintaan tuan rumah untuk sesi joget lambat yang menyaksikan hampir dua puluh orang membuat tarian gaya bebas di depan setelah ramai tetamu lain pulang. Kami tamat lebih kurang jam 4:15 petang.
Persembahan ini juga terencat kerana empat ahli sahaja yang dapat hadir. Dua ahli di luar kesultanan terikat dengan komitmen lain.
Kemudian kami bergegas ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sebelah KLCC untuk melakukan semakan bunyi bagi program makan malam pada jam 8:30mlm. Program ini istimewa kerana dianjurkan oleh Persatuan Alumni UIA di mana majoriti kami graduan daripada alma mater tersebut. Kami amat berbesar hati kerana pemain akordion jemputan tiba untuk menyertai kami. Saudara Lan sudah beberapa kali menyertai kami jika Irwan tidak dapat hadir.
Banyak tetamu VIP hadir ,di antaranya Perdana Menteri Malaysia,bekas PM,Ketua Polis Negara,menteri besar,menteri dan lain-lain. Majlis juga dimeriahkan dengan kemunculan istimewa Maher Zain yang menyanyikan dua lagu -InsyaAllah dan sebuah lagu baru ditujukan kepada rakyat Tunisia, mesir,Libya dan negara-negara Arab lain bertajuk Freedom.
Sayang kami hanya di backstage dan tidak dapat menyaksikan majlis tersebut serta mendengar ucapa-ucapan yang ditampilkan.
Usai majlis, kami berfikir dan meneliti.
Sayang sekali jika Alumni tidak dapat menyatukan semua bekas graduan UIA yang berbeza latar belakang dan berjaya di dalam kerjaya masing-masing. Ramai yang kembali berbakti kepada masyarakat dan menyebarluaskan visi universiti.
Sayang juga jika semua pencapaian bekas graduan tidak dinilai secara menyeluruh. Walaupun berbeza fahaman politik, semua sewajarnya diraikan (sila rujuk hall of fame di luar dewan dan senarai penerima anugerah) Bukan daripada satu kelompok sahaja. Kita mungkin boleh bersetuju dengan pencapaian mereka yang berada di dalam BN seperti MB Perak, Timbalan Menteri Kesihatan, dan lain-lain lagi. Penghargaan juga perlu kepada mereka yang di luar BN. Perkara yang lebih mustahak adalah membuang fahaman politik dan mengiktiraf mereka berdasarkan kebolehan dan pencapaian masing-masing. Misalnya, nama dan gambar bekas Presiden UIA, Anwar Ibrahim sudah dibuang rasanya daripada ingatan UIA setelah berlaku krisis 1998. (Perlu diingat ini adalah sejarah dan bukannya politik semata-mata)
Kita mungkin boleh membakar buku dan gambar tetapi ingatan kolektif manusia itu sendiri akan tetap ada.
Kita ada ramai lagi yang perlu ditonjolkan. Jangan mewarisi politik Malaysia yang belum matang.

2 comments:

abang beca mahallah ali said...

setuju sangat. sejarah dalam ingatan xbleh dibakar seperti buku.

U-HAH said...

Jika boleh semua nak disandarkan kepada politik kepartian yang sempit...nyampah aku...