Monday, June 19, 2006

Mabok Soya di Alliance Francaise
"Zoy,ini tidak adil! Kenapa mereka dapat 'beer' percuma? Kita yang tak minum arak ni macam mana? Tak ada pun air lain yang kita dapat!"
"Betul la Man.Patutnya Syarikat Soya atau Milo pun taja event ni!"
Beberapa kali kami disapa oleh gadis-gadis penjual bunga!Oppss!Saya maksudkan gadis pembawa minuman keras jenama nombor wahid di Malaysia yang kilangnya tersergam megah dan angkuh di Petaling Jaya. Rupa-rupanya,syarikat ini menaja minuman.
Ini bukan acara biasa. Kami mendapat jemputan untuk menyertai satu acara tahunan di Alliance Francaise yang beralamat di Lorong Gurney berdekatan Jalan Semarak pada hari Sabtu lepas. tempat ini berdepan dengan Wisma Tanah yang bangunannya amat old-school dan boleh mendapat taraf pemuliharaan oleh muzium.Alliance Francaise merupakan sebuah pusat bahasa dan budaya Perancis di ibu kota. Saya tidak sempat melihat sudah berapa lama pusat ini wujud kerana setelah berada di situ, mood saya tidak datang kecuali bila kami ingin memulakan set persembahan kami.
Mungkin tempat itu sendiri atau jenis muzik yang dipersembahkan. Mungkin juga sebab saya agak kebosanan pada ketika itu.
Acara ini dikenali sebagai 'Fete de la musique' dan sudah beberapa tahun diadakan di Malaysia. Tradisi ini diambil dari Perancis dan dieksport ke negara ini.Pada bulan yang sama di Perancis, beribu-ribu pemuzik akan turun ke jalan-jalan di seluruh Perancis untuk bermain muzik.Pelbagai genre dan peringkat usia.Tidak mengenal sama ada amatur atau profesional.
Berlegar-legar di tempat kejadian,saya disapa oleh Jenny,petugas dari pihak penganjur yang memberitahu supaya kami bermain di pentas luar kerana pentas di dalam tidak cukup microphone.Lagi pun menurut rakan saya, bunyi pentas di dalam bergema dan tidak cukup akustik sifatnya. (Kata rakan saya lagi,"Mat saleh pun manusia jugak.Kelam kabut macam biasa!".Kata saya mungkin juga pasal mat saleh ni duduk Malaysia.ha!ha!)
Kami memulakan persembahan di pentas taman(Garden stage) yang betul-betul di pintu masuk. Setelah melakukan 'sound check' dengan cepat, kami memulakan set kami dengan lagu popular Raja Gambus Fadzil Ahmad, Si Dia Datang.Melodi yang amat menarik membuatkan khalayak bergoyang.Kami sempat memainkan lima lagu termasuk zapin Yaladan.Tiga daripadanya adalah lagu kami sendiri yang sedang berada di dalam proses rakaman. Keseluruhannya,kami 'enjoy' dengan persembahan tersebut kerana bermain di pentas terbuka dan dapat memainkan lagu tradisional di tengah-tengah pelbagai muzik yang lain.
Anggota yang terlibat adalah Mohsen(vokal),Zul(gambus/gitar),Yaser(gitar utama),Syamsul(bass),Mie(perkusi),Raof(perkusi) dan Man(violin)
*Nota:Tidak ada anggota yang minum soya selepas persembahan!

No comments: