Tuesday, March 11, 2008

Laman Santai

Kami membuat persembahan di program Laman Santai yang bertempat di luar Istana Budaya dengan perasaan bercampur baur. Waktu di mana rakyat Malaysia sedang menunggu keputusan pilihanraya ke-12 dan kami memulakan persembahan pada jam 8:30 malam.
Satu skrin besar dipasang di tepi pentas yang disediakan pihak IB untuk memudahkan pengunjung melihat keputusan.Laman Santai adalah satu program mingguan (Sabtu malam Ahad) yang diadakan di luar IB(kawasan parking lot) yang dipanggil Laman Beringin dianjurkan oleh Kementerian Kebudayaan,Kesenian dan Warisan (KEKKWA).
Ini adalah penampilan pertama kami di situ.
Seawal jam 5 petang kami sudah tiba di sana untuk melalukan sound check. Walaupun begitu terdapat dua lagi ahli yang tiba lewat kerana pulang mengundi. Alhamdulillah Mohsen dapat mengundi walaupun tercatat di maklumat SPR (yang disemaknya melalui laman web) yang mengatakan jantinanya Perempuan dan alamatnya juga salah. Pada pilihanraya yang lalu(2004) beliau tidak dapat mengundi atas sebab-sebab teknikal.
Kami benar-benar berpuashati dengan sound check yang dilakukan. Juruteknik bunyi amat memahami keperluan muzik seperti kami yang banyak menekankan penggunaan instrument akustik dan memerlukan banyak microfon. Beberapa kali mereka bertanya kepada kami jika kami berpuashati.
Gerai tidak banyak tetapi makanan yang dijual sedap-sedap juga terutamanya roti bakar dan nasi lemak beserta kopi yang menyegarkan. Terdapat juga gerai yang menjual barang kraf dan lukisan. Tempatnya juga sesuai dan menyenangkan untuk keluarga meluangkan masa di malam minggu menyaksikan persembahan.
MC pada malam itu adalah Ifa Raziah.
Kami sangkakan pengunjung tidak ramai kerana faktor pilihanraya.Tetapi ternyata program ini sudah ada pengunjung setia yang terus datang saban minggu. Kami memulakan persembahan dengan lagu ciptaan kami sendiri iaitu Mabok Kepayang diikuti oleh lagu si Dia Datang (Fadzil Ahmad). Keseluruhannya kami bermain 16 lagu termasuk enam lagu gubahan sendiri. Kami juga diminta mengiringi persembahan artis Zehra Zambri untuk lagu klasik Fadzil Ahmad,Empat Dara.Ifa Raziah ada meminta kami mengiringinya untuk dua buah lagu tetapi kami tidak biasa bermain lagu dangdut yang diminta.(ha ha)Mungkin selepas ini kami akan cuba memainkan lagu tersebut.(Bukan senang mahu main dangdut!ha ha)
Artis berbangsa Cina dan India juga tampil di dalam program ini.
Persembahan banyak dihentikan untuk memberi laluan kepada keputusan pilihanraya seperti yang tercatat di dalam kertas program yang diberikan kepada kami.
Kami mengakhiri persembahan dengan sebuah lagu baru ciptaan kami iaitu Pengkhianat!. Lagu –lagu gubahan kami yang lain dimainkan adalah Selembar Kaseh,Belayar ke Pulau Jauh, Tertinggal Kapal Angkasa dan Terbang ke dada Langit.
Inilah pengenalan Mohsen untuk lagu Tertinggal Kapal Angkasa , “ Air Asia dengan tagline Now Everyone can fly .Lagu ini dengan taglinenya Now Everyone can go to space!ha ha”. Cerita lagu ini adalah berkenaan seorang lelaki yang suka tidur dan tertinggal kapal angkasa mengakibatkan dia kerugian wang yang bukan sedikit.
Bila program sudah berakhir, kami terus meneliti laporan dan menerima banyak sms yang mengatakan BN telah tewas di banyak negeri. Banyak keputusan yang memeranjatkan telah berlaku.
Sebagai kesimpulannya, kami dapat rasakan program ini berjaya mencetuskan minat khalayak dan pemuzik untuk terus memartabatkan muzik tradisional dan amat baik lagi jika banyak kumpulan muda diberikan peluang. Marilah kita bersama membina generasi yang membuat gubahan dan ciptaan baru muzik tradisional /etnik tanpa meninggalkan lagu-lagu klasik kerana setiap generasi perlu ada dokumentasi muzik mereka. Kita tidak akan maju ke depan jika kita hanya bernostalgia dengan lagu-lagu klasik dan tidak mahu melakukan pembaharuan di dalam berkarya.Lagu-lagu klasik itu juga satu jawapan kepada zaman mereka. Marilah kita membuat perkara yang sama yang akan menguntungkan generasi akan datang (dipetik daripada ceramah umum parti politik PAPAN).
Terima kasih kepada pihak Istana Budaya yang memberikan peluang kepada kami membuat persembahan.
Jom malam minggu ke sana!
p/s:Gambar-gambar lain akan dimasukkan bila kami mendapat bekalan gambar drpd jurugambar kami,En Abdul Halim yang sedang pulang ke kampung di negeri kedua termiskin untuk majlis perkahwinannya

Info dari BERNAMA tentang Laman Santai dua bulan lalu

Laman Santai Di Bangunan Sultan Abdul Samad Jika Dapat Sambutan


KUALA LUMPUR, 5 Jan (Bernama) -- Program Laman Santai di Laman Beringin, Istana Budaya di sini yang berkonsepkan santai sambil berhibur akan diadakan di perkarangan Bangunan Sultan Abdul Samad sekiranya mendapat sambutan yang menggalakkan.
Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata program itu yang bermula November lepas memberi peluang kepada masyarakat menjamu selera bersama keluarga dan rakan sambil menikmati pelbagai persembahan kebudayaan."Jika sambutan terhadap Laman Santai di sini meningkat, ia akan dibawa ke Bangunan Sultan Abdul Samad, manakala sajian makanan pula akan dipelbagaikan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program itu di Laman Beringin, Istana Budaya di sini malam ini.
Beliau berkata selain pelbagai persembahan kebudayaan seperti tarian, lagu-lagu rakyat dan dikir barat, pengunjung juga berpeluang membeli lukisan dan kraftangan yang dipamerkan.Katanya Laman Santai yang diadakan setiap Sabtu mulai 6 petang hingga 12 malam akan dipantau oleh pegawai kementerian termasuk beliau sendiri secara bergilir-gilir."Dulu, kita pernah buat Laman Seni yang menampilkan karya seni dan budaya Malaysia. Kali ini (Laman Santai) nak ubah sedikit konsep supaya masyarakat tidak berasa formal," katanya.-- BERNAMA

1 comment:

wah yun kua said...

kita tunggu kalau2 dato' seri utama rais yatim mendapat mandat dari pak lah untuk menyemarakkan lagi seni,warisan dan budaya di tanah air kita...
-ikhlas dari generasi pasca-pilihan raya ke 12-